Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gofry pszenno-kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gofry powinny być chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, delikatne w środku... I te właśnie takie były, czyli takie, jakie najbardziej smakują mojej rodzinie:)

Gofry pszenno-kukurydziane

Składniki:

Gofry pszenno-kukurydziane

 

  • 4 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Gofry pszenno-kukurydziane

Etap 1

Gofry pszenno-kukurydziane
Oddzielone od białek żółtka lekko ubite z cukrem.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy, lekko ubić.

Etap 2

Gofry pszenno-kukurydziane
Mleko olej i śmietana dodane do ubitych żółtek.

Dodać mleko, olej i śmietanę, wymieszać.

Etap 3

Gofry pszenno-kukurydziane
Obie mąki i proszek do pieczenia dodane do składników mokrych.

Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek.

Etap 4

Gofry pszenno-kukurydziane
Piana ubita z białek dodana do przygotowanego ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 5

Gofry pszenno-kukurydziane

Na rozgrzaną, lekko posmarowaną olejem płytę gofrownicy wylać porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę.

Etap 6

Gofry pszenno-kukurydziane

Gofry piec kilka minut na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

gofry