SUPERPRZEPIS

Pasta z pieczonego buraka i serka typu włoskiego

  • Ania321
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Pasta z pieczonego buraka i serka typu włoskiego Więcej zdjęć (5)

Upieczony burak bardzo dobrze komponuje się ze smakiem serka typu włoskiego. To prosta i smaczna pasta.

Składniki:

Pasta z pieczonego buraka i serka typu włoskiego

 

  • 1 burak
  • 1 serek typu włoskiego (200 gram)
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonego buraka i serka typu włoskiego
Umytego i zawiniętego w folię aluminiową buraka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Gdy ostygnie, obieramy go i mielimy w rozdrabniaczu.

Serek rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego buraka. Mieszamy.

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, chrzan i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pasta z pieczonego buraka i serka typu włoskiego
Umytego i zawiniętego w folię aluminiową buraka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez godzinę.
Pasta z pieczonego buraka i serka typu włoskiego
Gdy ostygnie, obieramy go i mielimy w rozdrabniaczu.
Pasta z pieczonego buraka i serka typu włoskiego
Serek rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego buraka. Mieszamy.
Pasta z pieczonego buraka i serka typu włoskiego
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, chrzan i sok z cytryny.