Winko

Winko

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Pasta z sera owczego z dodatkiem chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znakomita propozycja jako dodatek do pieczonej jagnięciny,szaszłyków wołowych i pieczonych ziemniaków.

Pasta z sera owczego z dodatkiem chili

Składniki:

Pasta z sera owczego z dodatkiem chili

 

  • Ser owczy(feta lub bałkański)200g
  • Papryczka chili
  • Jogurt grecki ok.1-2 łyżki
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Oliwa 1 łyżeczka
  • Tymianek świeży 1 łyżeczka
  • Oregano 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Pasta z sera owczego z dodatkiem chili
Kostkę sera rozcieram widelcem w miseczce.Dodaję stopniowo jogurt aby otrzymać konsystencję pasty(nie może być płynna). Czosnek ścieram na drobniutkiej tarce(tym sposobem wykorzystuję cały czosnek i sok z niego,a w prasce trochę jednak zostaje). Następnie dodaję posiekane zioła i oliwę. Na samym końcu bardzo drobno siekam papryczkę i dodaję w zależności od potrzeb i możliwości.Można dodać również wegierskiego przecieru paprykowego dla koloru. Smacznego.