lejos4

lejos4

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Patisony w zalewie musztardowej.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to przepis na ogórki w musztardzie,który zastosowałem z powodzeniem do patisonów,zachęcam do wypróbowania.

Patisony w zalewie musztardowej.

Składniki:

Patisony w zalewie musztardowej.

 

  • Patisony,
  • 1litr wody,
  • 1szklanka cukru,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżeczek musztardy ostrej,typu sarepska,rosyjska,
  • ziele angielskie,
  • listki laurowe.

Sposób przygotowania:

Patisony w zalewie musztardowej.

Patisony o ile są małe można kroić na dwie lub trzy części i wrzucić do wcześniej umytych i ociekłych słoików typu twist-doradzam użycie słoików ze średnim wieczkiem o pojemności ok.300ml.Większe słoiki są również dobre,-trzeba w tym wypadku ocenić możliwości jednorazowego użycia w przyszłości.Większe patisony o średnicy do ok 6cm należy obrać ze skórki,a jeszcze większe wypada obrać ze skórki i wydrążyć środek. Ze składników , czyli 1litr wody,1 szklanki octu,1szklanki cukru 2 łyżek soli,5 łyżeczek musztardy gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy dwa ziarenka ziela angielskiego,jeden listek laurowy i wcześniej przygotowane patisony. Tak przygotowane słoiki zalewamy gorącą zalewą.I niezwłocznie pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Termin przydatności do spożycia to ok pół roku,później są trochę mniej smaczne.


Tagi:

patison