SUPERPRZEPIS

Patisony faszerowane

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Patisony faszerowane Więcej zdjęć (5)

Przyznam się że po raz pierwszy robiłam patisony faszerowane, nie wiedziałam że mogą być takie smaczne

Składniki:

Patisony faszerowane

 

  • patison - 6 szt
  • papryka czerwona - 1 szt
  • papryka żółta - 1 szt
  • mięso mielone - 250 g
  • pomidor większy - 1 szt
  • bazylia suszona
  • keczup pikantny - 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • wegeta
  • tłuszcz
  • cebula - 1 szt

Sposób przygotowania:

Patisony faszerowane
Ściąć górę z patisonów, środek wyciąć nożem lub wydrążyć łyżką. Mięso wyłożyć na patelnię, podlać odrobiną tłuszczu, smażyć na wolnym ogniu. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, razem z pomidorem i miąższem z patisonów. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa mielonego. Gdy mięso jest już podsmażone dodać paprykę i pomidory i miąższ, przyprawy i bazylię suszoną. Do gotowego mięsa dodać keczup pikantny, dokładnie wszystko wymieszać i trochę razem poddusić. Wrzucić patisony do osolonej wody na 15 minut, gotować . Gdy patisony będą prawie miękkie, wyłożyć patisony na cedzak, aby się osączyły. Gorącym farszem napełniać patisony , które też są jeszcze gorące, udekorować listkami bazyli. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Patisony faszerowane
Z patisonów ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ
Patisony faszerowane
Wszystkie składniki na farsz zostały połączone i usmażone
Patisony faszerowane
Patisony podczas gotowania w osolonej wodzie
Patisony faszerowane
Gotowym farszem zostają faszerowane patisony

Tagi:

patison mięso