Sposób przygotowania:
Pełnoziarnista bruschetta z oscypkiem
Bagietkę kroimy w kromki pod lekkim skosem, wtedy kromki będą miały większą powierzchnię. Oscypka trzemy na najdrobniejszej tarce. Pomidory kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, dolewamy z 15ml oliwy (może być też oliwa smakowa) posypujemy poszatkowaną bazylią i mieszamy. Kromki bagietki smarujemy z jednej strony oliwą i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy na rumiano, w międzyczasie smarując oliwą drugą stronę kromki. Zarumienione kromki przewracamy, a świeżo grillowaną stronę bagietki nacieramy czosnkiem i posypujemy oscypkiem. Gdy kromka zarumieni się z drugie strony, a ser leciutko zacznie się topić nakładamy pokrojone pomidory i gotowe. Spożywamy, gdy bagietka jest jeszcze ciepła. Smacznego.