Sposób przygotowania:
Penne z gorgonzola i cyrtyna
Obrałam pomidora ze skórki, tak jak zawsze zdarzyło mi się to robić podczas przygotowywania sosów z dodatkiem świezego warzywa. Nie przepadam za kawałkami skóry w kremowym sosie. Ewentualnie podczas gtowania sosu pomidorowego można dodac warzywo ze skorka , gdy planujemy calosc oddac pod blender, lub dusic na papkę.
Obranego pomidora kroję w nieregularen kawałki, gniazda nasienne sciskam wyciskając z resztki pomidora sok. Calosc na patelnie, lub do rondla. Przyprawiam szczypta soli, polowa lyzeczki peiprzy i tyle samo ostrej papryki w proszku. Maly ogien i niej zacznie parowac, po chwili 2 stolowe lyzki soku z cytryny i znow przykryc na 3 minuty. W tym czasie przygotowuje serki topione oraz ktroje ser plesniowy, by szybciej się rozpuscil. (w przypadku gorgonzoli nie jest to konieczne, bo to ser miekki, natomiast dla zwolennikow polskiego „odpowiednika” - lazura, polecam podzielenia sera na akwalki). Do pomidorow z sokiem cyytrynowym dorzucam sery i zmniejszam ogien do minimum. Wazne jest by przykryc, w tym wypadku sery szybciej się rozpuszcza. Co jakis czas zagladam do sosu, gdy sery rozpuszcza się troche dodaje smietanke, mieszam i znow przykrywam. Do gotowego sosu dolewam ostatnia lyzke soku z cytryny i jeszcze chwile zostawiam na minimalnym ogniu.
Podczas robienia sosu, gotuje się mój makaron. Woda na makaron musi być mocno osolona, to nadaje smak calej potrawie. Kapka oliwy z oluiwej do wody także nie zaszkodzi Na zagotowana wode wrzucam rurki penne i reguluje ogien w zaleznosci od natrezenia gotowania się makaronu. 8 minut powinno mu wystarczyc. Ugotowany przecedzam, daje mu chwile odparowac i dorzucam do sosu. Wymieszany podaje!
Obranego pomidora kroję w nieregularen kawałki, gniazda nasienne sciskam wyciskając z resztki pomidora sok. Calosc na patelnie, lub do rondla. Przyprawiam szczypta soli, polowa lyzeczki peiprzy i tyle samo ostrej papryki w proszku. Maly ogien i niej zacznie parowac, po chwili 2 stolowe lyzki soku z cytryny i znow przykryc na 3 minuty. W tym czasie przygotowuje serki topione oraz ktroje ser plesniowy, by szybciej się rozpuscil. (w przypadku gorgonzoli nie jest to konieczne, bo to ser miekki, natomiast dla zwolennikow polskiego „odpowiednika” - lazura, polecam podzielenia sera na akwalki). Do pomidorow z sokiem cyytrynowym dorzucam sery i zmniejszam ogien do minimum. Wazne jest by przykryc, w tym wypadku sery szybciej się rozpuszcza. Co jakis czas zagladam do sosu, gdy sery rozpuszcza się troche dodaje smietanke, mieszam i znow przykrywam. Do gotowego sosu dolewam ostatnia lyzke soku z cytryny i jeszcze chwile zostawiam na minimalnym ogniu.
Podczas robienia sosu, gotuje się mój makaron. Woda na makaron musi być mocno osolona, to nadaje smak calej potrawie. Kapka oliwy z oluiwej do wody także nie zaszkodzi Na zagotowana wode wrzucam rurki penne i reguluje ogien w zaleznosci od natrezenia gotowania się makaronu. 8 minut powinno mu wystarczyc. Ugotowany przecedzam, daje mu chwile odparowac i dorzucam do sosu. Wymieszany podaje!