2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Penne z soczewicą kabanosem i cukinią

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Makaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe jesienne dni jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły.

Penne z soczewicą kabanosem i cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Penne z soczewicą kabanosem i cukinią

 

  • 40 dag makaronu penne
  • 30 dag drobnej czerwonej soczewicy
  • 20 dag suszonych kabanosów
  • 1 duża cebula
  • ½ cukinii lub 1 nieduża
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • sól himalajska do smaku
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Penne z soczewicą kabanosem i cukinią

ETAP 1:

Penne z soczewicą kabanosem i cukinią
w rondlu przesmażamy na oliwie marchewkę cebulę i czosnek

W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę, cebulę siekamy, marchewkę kroimy w kostkę , czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy całość na oliwę i smażymy chwilę.

ETAP 2:

Penne z soczewicą kabanosem i cukinią
następnie wsypujemy soczewicę oraz pokrojoną cukinię

następnie wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię-(nie obieramy jej ze skórki),

ETAP 3:

Penne z soczewicą kabanosem i cukinią
całość zalewamy rosołem i gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka

Całość po chwili, zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

ETAP 4:

Penne z soczewicą kabanosem i cukinią
pod koniec dodajemy makaron doprawiamy gotujemy chwilę i podajemy

wrzucamy suchy makaron,dodajemy rozmaryn, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przecier i ketchup i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu.
Podajemy gorące danie.Najlepiej smakuje z bułeczką.
Smacznego!