kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Pestki dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pestki z dyni do zjedzenia na ciepło lub do schowania na zimę

Pestki dyni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pestki dyni

 

  • Dynia
  • trochę oleju
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pestki dyni
Z naszej dyni z której będziemy robić smakołyki usuwamy gniazdo nasienne. Wybieramy dokładnie wszystkie pestki z miąższu. Rozgrzewamy piekarnik do 60*C. Nasze pestki układamy na papierze do pieczenia, można go lekko przesmarować olejem. Gdy piekarnik się rozgrzeje wkładamy pestki na 20 min w temp 60*C, następnie podnosimy temperaturę do 70*C i trzymamy pestki jeszcze przez 10 min. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie wyciągamy pestki i wkładamy do słoika lub konsumujemy jeszcze ciepłe. Smacznego
Pestki dyni
Z dyni usuwamy gniazda nasienne, dynię przetwarzamy