mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Pianka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna i lekka pianka. Idealny dodatek do deserów.

Pianka czekoladowa

Składniki:

Pianka czekoladowa

 

  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka całe (+2 żółtka)
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka amaretto

 

 

Sposób przygotowania:

Pianka czekoladowa
W misce umieścić 4 żółtka, kakao, cukier i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Składniki mieszać do momentu aż masa stanie się gładka. Wtedy zdjąć miskę i do ciepłej jeszcze masy dodać masło oraz połamaną na kawałki czekoladę. Wszystko wymieszać. Na końcu masę delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Mus jest już gotowy! Należy przełożyć go do miseczek lub pucharków i schłodzić.