dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pianka truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lekki i bardzo smaczny deser na lato. Wykonany ze śnieżek połączonych z galaretką oraz świeżymi truskawkami.

Pianka truskawkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pianka truskawkowa

 

  • 2 śnieżki
  • galaretka truskawkowa
  • truskawki
  • 1 1/2 szkl tłustego mleka

Sposób przygotowania:

Pianka truskawkowa
Truskawki dokładnie płuczemy i osuszamy na sicie. Mleko wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy śnieżki i miksujemy na najwyższych obrotach ok 3 minuty. Do śnieżek dodajemy rozpuszczoną w szklance gorącej wody galaretkę (galaretka musi być dobrze wystudzona i powinna lekko już tężeć). Dokładnie mieszamy. Na dnie pucharków układamy pokrojone w kostkę truskawki. Przykrywamy pianką i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!
Pianka truskawkowa
Truskawki dokładnie oczyszczamy i płuczemy.
Pianka truskawkowa
Śnieżki ubijamy z mlekiem na sztywną piankę.
Pianka truskawkowa
Przgotowaną pianką przykrywamy pokrojone truskawki.