szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pianka truskawkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pianka truskawkowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jest delikatna, pyszna i rozpływa się w ustach.

Pianka truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pianka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Pianka truskawkowa
Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody i studzimy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i 3 z nich kroimy na plasterki. Pojemniczek czy foremkę wykładamy folią spożywczą i na dnie układamy warstwę z truskawek. Resztę truskawek blendujemy. Dodajemy do nich cukier puder i mieszamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej mus z truskawek, najlepiej jeszcze przez sitko i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Miksujemy minutę i przelewamy do przygotowanej foremki. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Pianka truskawkowa
Truskawki myjemy usuwamy szypułki i blendujemy
Pianka truskawkowa
Do musu truskawkowego dodajemy cukier puder
Pianka truskawkowa
Do ubitej śmietany dodajemy mus truskawkowy i żelatynę
Pianka truskawkowa
Pojemniczek wykładamy folią i układamy plastry truskawek