p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pieczarki grillowane z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczarki grillowane z szynką

Pieczarki grillowane z szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki grillowane z szynką

 

  • 10 szt dużych pieczarki,
  • 1/2 szt cebuli,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1/2 filiżanki rosołu,
  • 4 plastry szynki,
  • do smaku sól,
  • szczypta majeranku,
  • 6 listków natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • do smaku pieprz kolorowy

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki grillowane z szynką
Pieczarki obrać ze skórki i odciąć ogonki, które należy posiekać , będą wykorzystane do faszerowania. Siekane ogonki i siekaną cebulę udusić na 1 łyżce masła na półmiękko wraz z natką pietruszki, szczyptą soli i majeranku. Dodać 1 łyżeczkę mąki, wymieszać, zalać 1/2 filiżankę rosołu. Dusić aż pojawią sie bąbelki w sosie. Dodać pokrojoną w małą kostkę szynkę, wszystko dokładnie połączyć, wyłączyć gaz. Nadziewać kapelusze mieszaniną grzybowo-szynkową. Każdą pieczarkę owinąć w folię Grillować w piekarniku z funkcją grilla w temp. 180 stopni około 20 minut, w zależności od wielkości pieczarek. Gdy pieczarki są gotowe wyjąć pieczarki z folii i wyłożyć je na talerz.
Pieczarki grillowane z szynką
Pieczarki obrać ze skórki i odciąć ogonki, które potem siekamy
Pieczarki grillowane z szynką
Siekane ogonki i siekaną cebulę udusić na 1 łyżce masła na półmiękko wraz z natką pietruszki, szczyptą soli i majeranku
Pieczarki grillowane z szynką
Dodać pokrojoną w małą kostkę szynkę, wszystko dokładnie połączyć,
Pieczarki grillowane z szynką
Każdą pieczarkę owinąć w folię Grillować w piekarniku z funkcją grilla w temp. 180 stopni około 20 minut