Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczona dynia oraz mus/puree z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyznam, że pieczona dynia jest smaczna sama w sobie - bardzo ją lubię z odrobiną soli. Mus/puree dyniowe zawsze przygotowuję w sporych ilościach oraz mrożę, gdyż jest ono niezastąpione w wielu wypiekach na słono i słodko, jako składnik deserów, do

Pieczona dynia oraz mus/puree z dyni

Składniki:

Pieczona dynia oraz mus/puree z dyni

 

  • 1 kg dyni lub dowolna ilość

Sposób przygotowania:

Pieczona dynia oraz mus/puree z dyni

Przygotowanie dyni:

Pieczona dynia oraz mus/puree z dyni
Najlepiej, aby dynia była pokrojona na mniejsze kawałki.

Umytą i osuszoną dynię należy pokroić na mniejsze kawałki, a następnie usunąć z nich środek z pestkami.

Pieczenie:

Pieczona dynia oraz mus/puree z dyni
Czas pieczenia zależy od gatunku oraz wielkości kawałków dyni.

Kawałki dyni umieścić (skórką do dołu) na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-60 minut w 190 stopniach.
Czas pieczenia zależny jest od gatunku oraz wielkości kawałków dyni.

Blendowanie i przechowywanie:

Pieczona dynia oraz mus/puree z dyni
Mus/puree można zamrozić lub przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni.

Z pieczonych kawałków dyni należy usunąć skórkę, a miąższ zblendować na gładką masę.
Jeżeli puree jest zbyt wodniaste - nadmiar wody zlać, a jeśli za suche - dolać wody.
Gotowy mus/puree zamrozić albo przechowywać w lodówce przez kilka dni.