Sposób przygotowania:
Mus z pieczonej dyni
Dynię myjemy, osuszamy i kroimy na ósemki. Z każdej części usuwamy gniazda nasienne (pestki płuczemy, osuszamy a później suszymy ) i tak przygotowaną dynią układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Dynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczmy ją około 20 minut. Upieczoną dynię wyjmujemy i studzimy.
Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ (jeśli używamy dyni Hokkaido skórkę możemy zachować ), przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę.
Tak przygotowany mus przechowujemy w lodówce ; )
Dynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczmy ją około 20 minut. Upieczoną dynię wyjmujemy i studzimy.
Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ (jeśli używamy dyni Hokkaido skórkę możemy zachować ), przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę.
Tak przygotowany mus przechowujemy w lodówce ; )