Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Mus z pieczonej dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mus z pieczonej dyni jest wszechstronny, możemy używać go do deserów, zup i ciast i spokojnie możemy przechowywać go w lodówce do 5 dni.

Mus z pieczonej dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mus z pieczonej dyni

 

Sposób przygotowania:

Mus z pieczonej dyni
Dynię myjemy, osuszamy i kroimy na ósemki. Z każdej części usuwamy gniazda nasienne (pestki płuczemy, osuszamy a później suszymy ) i tak przygotowaną dynią układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Dynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczmy ją około 20 minut. Upieczoną dynię wyjmujemy i studzimy.

Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ (jeśli używamy dyni Hokkaido skórkę możemy zachować ), przekładamy do blendera i blendujemy na gładką masę.

Tak przygotowany mus przechowujemy w lodówce ; ) 
Mus z pieczonej dyni
Umytą, osuszną i pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w ósemki
Mus z pieczonej dyni
Pieczemy ją około 20 minut w temp. 200-220 stopni
Mus z pieczonej dyni
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy

Tagi:

dynia