Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Twarożkowe placki z tuńczykiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie się smażą oraz świetnie smakują. Ze względu na grubość mi drobinę przypominają delikatne racuszki.

Twarożkowe placki z tuńczykiem

Składniki:

Twarożkowe placki z tuńczykiem

Około 10 sporych sztuk:

  • 200 g twarożku (typu grani)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki (płaskie; u mnie żytna typ 720)
  • 1 puszka tańczyka (o wadze około 185g netto)
  • 1 łyżeczka koperki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szczypta sody (solidna)

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Twarożkowe placki z tuńczykiem

Masa:

Twarożkowe placki z tuńczykiem
Masę na placki można doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Twarożek należy wymieszać z jajkiem oraz mąką, a następnie połączyć z dokładnie odcedzonym tuńczykiem oraz przyprawami.

Smażenie:

Twarożkowe placki z tuńczykiem
Można smażyć większe lub mniejsze placuszki.

Na rozgrzane masło lub olej należy łyżką stołową wykładać twarożkową masę - 1 solidna łyżka = 1 placek.

Placuszki obustronnie smażyć na lekko rumiany kolor.

Podawać z ulubionymi dodatkami.