Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam zupy kremy, są szybkie,łatwe w przygotowaniu, do tego syte i bardzo pożywne. Pierwszy raz przygotowałam zupę z pieczonej dyni i polecam taką wersję.

Zupa krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową

Składniki:

Zupa krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • olej
  • bulion warzywny według uznania
  • zioła prowansalskie według uznania
  • trawa cytrynowa według uznania
  • biały pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 1 duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 kromki chleba tostowego ( u mnie wieloziarnisty )

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową
1. Dynię myjemy i osuszamy, następnie usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze części. Dyni nie obieramy. Moja dynia była mała, więc przekroiłam ją na cztery części. Dynię układamy na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi . Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Moja dynia piekła się 45 minut.

2. Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka.

3. Z upieczonej dyni za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy do warzyw, następnie dodajemy trawę cytrynową, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy trawę cytrynową z zupę miksujemy blenderem na gładki krem.

5. Zmiksowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką. Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta można dolać gorącej wody i zagotować.

6. Chleb kroimy w małą kostkę i rumienimy na suchej gorącej patelni.

7. Na talerze nakładamy porcje zupy, posypujemy grzankami i podajemy. Smacznego.