Sposób przygotowania:
Zupa krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową
1. Dynię myjemy i osuszamy, następnie usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze części. Dyni nie obieramy. Moja dynia była mała, więc przekroiłam ją na cztery części. Dynię układamy na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi . Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Moja dynia piekła się 45 minut.
2. Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka.
3. Z upieczonej dyni za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy do warzyw, następnie dodajemy trawę cytrynową, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy trawę cytrynową z zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
5. Zmiksowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką. Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta można dolać gorącej wody i zagotować.
6. Chleb kroimy w małą kostkę i rumienimy na suchej gorącej patelni.
7. Na talerze nakładamy porcje zupy, posypujemy grzankami i podajemy. Smacznego.
2. Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka.
3. Z upieczonej dyni za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy do warzyw, następnie dodajemy trawę cytrynową, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy trawę cytrynową z zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
5. Zmiksowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką. Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta można dolać gorącej wody i zagotować.
6. Chleb kroimy w małą kostkę i rumienimy na suchej gorącej patelni.
7. Na talerze nakładamy porcje zupy, posypujemy grzankami i podajemy. Smacznego.
SylaUla
Babeczka35
Bardzo polecam:)