Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1377]

Cukinia faszerowana komosą ryżową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na cukinię trwa, więc postanowiłam przygotować, zdrową i smaczną cukinie faszerowana warzywami i komosą ryżową.

Cukinia faszerowana komosą ryżową

Składniki:

Cukinia faszerowana komosą ryżową

Farsz

  • 2 cukinie
  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szt sredniej marchewki
  • cebula - 1 szt
  • 1 mały kawałek selera
  • 1/2 łyżki bazylia suszona
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • tłuszcz

Dodatkowo :

  • keczup do polania
  • ser żółty 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana komosą ryżową
Komosę ryżową opłukać pod ciepłą wodą, osączyć na sicie. Przełożyć na patelnię i podsmażyć przez 4 minuty, zalać komosę szklanką wody, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Kaszę przepłukać wrzącą wodą ugotować w szklance wody, według przepisu na opakowaniu.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Marchewkę i selera, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do podsmażonej cebuli razem z przyprawami, smażyć do miękkości.

Następnie dodać kaszę jaglaną i komosę ryżową, wszystko dokładnie wymieszać, podsmażyć razem z 3 minuty, doprawić do smaku, solą i pieprzem.

Cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na pół.

Za pomocą łyżki wybrać miąższ, środek cukinii, oprószyć solą, odstawić do lodówki na kilka minut. Po tym czasie zlać sok z cukinii opłukać i osuszyć ręcznikiem.

Środki cukinii posmarować olejem i oprószyć solą.

Przygotowanym farszem, napełnić cukinie i posypać żółtym startym serem.

Cukinie piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 30 minut.

Podawać polane keczupem.