Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana komosą ryżową
Komosę ryżową opłukać pod ciepłą wodą, osączyć na sicie. Przełożyć na patelnię i podsmażyć przez 4 minuty, zalać komosę szklanką wody, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Kaszę przepłukać wrzącą wodą ugotować w szklance wody, według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Marchewkę i selera, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do podsmażonej cebuli razem z przyprawami, smażyć do miękkości.
Następnie dodać kaszę jaglaną i komosę ryżową, wszystko dokładnie wymieszać, podsmażyć razem z 3 minuty, doprawić do smaku, solą i pieprzem.
Cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na pół.
Za pomocą łyżki wybrać miąższ, środek cukinii, oprószyć solą, odstawić do lodówki na kilka minut. Po tym czasie zlać sok z cukinii opłukać i osuszyć ręcznikiem.
Środki cukinii posmarować olejem i oprószyć solą.
Przygotowanym farszem, napełnić cukinie i posypać żółtym startym serem.
Cukinie piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 30 minut.
Podawać polane keczupem.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Marchewkę i selera, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do podsmażonej cebuli razem z przyprawami, smażyć do miękkości.
Następnie dodać kaszę jaglaną i komosę ryżową, wszystko dokładnie wymieszać, podsmażyć razem z 3 minuty, doprawić do smaku, solą i pieprzem.
Cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na pół.
Za pomocą łyżki wybrać miąższ, środek cukinii, oprószyć solą, odstawić do lodówki na kilka minut. Po tym czasie zlać sok z cukinii opłukać i osuszyć ręcznikiem.
Środki cukinii posmarować olejem i oprószyć solą.
Przygotowanym farszem, napełnić cukinie i posypać żółtym startym serem.
Cukinie piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 30 minut.
Podawać polane keczupem.