Zjem Cie

Zjem Cie

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Omlet z pieczonej dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki, słodki omlet z pieczonej dyni - idealny jako śniadanie lub jako deser. Samk jesieni - dynia, jabłka, cynamon o cynamon - wszystko w jednym daniu.

Omlet z pieczonej dyni

Składniki:

Omlet z pieczonej dyni

Składniki

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa,
  • 2 łyżki puree z pieczonej dyni,
  • 2 łyżki mąki - u mnie owsiana,
  • Masło klarowane do smażenia,
  • Do ozdoby jogurt, jabłko i cynamon

Sposób przygotowania:

Omlet z pieczonej dyni
Białka ubić na sztywno z ksylitolem. Następnie dodac żółtka i zmiksować do jednolitego koloru. Do masy dodać mąke i dynie - zmiksować na niskich obrotach.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tluszczu wlać mase omletową. Smażyć pod przykryciem przez 3 minuty z obu stron. Sugeruję średni palnik skrecony na minimum.

Omlet jest delikatny, przewracamy go poprzez odwrocenie patelni o 180 stopni, tak aby omlet wylądował na pokrywce, następnie delikatnie go zsuwamy na patelnie - surową stroną do dołu. Na pokrywce zostanie troche ciasta - nic na to nie poradzimy. 

Życzę pogody ducha i smacznego.

Tagi:

omlet dania dynia