kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Pieczona łopatka w winnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszną mięsko w aromatycznym sosie z winą nutą. Polecam do obiadu lub cieniutko pokrojone na kanapki.

Pieczona łopatka w winnej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona łopatka w winnej marynacie

 

  • 1,4 kg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1,5 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1/3 szkl octu jabłkowego 6%
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 5 listków laurowych
  • 6 ziaren angielskich
  • brytfanka

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka w winnej marynacie
Mięso dokładnie myjemy i przekładamy na ręcznik papierowy, osuszamy z wody. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w krążki. Pietruszkę i marchew myjemy i obieramy, kroimy w talarki. Do garnka wkładamy mięso i pokrojone warzywa, wlewamy wino i dodajemy resztę składników marynaty. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. 

Po tym czasie wyjmujemy mięso i dodajemy warzywa z marynaty, przekładamy do brytfanki i dodajemy 1 szkl marynaty.

Piekarnik rozgrzewamy i wstawiamy brytfankę z mięsem. Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i polewamy wytopionym płynem.
Pieczona łopatka w winnej marynacie
Cebula, marchew i pietruszka pokrojone do marynaty.
Pieczona łopatka w winnej marynacie
Włożone mięso do garnka i wszystkie składniki marynaty.
Pieczona łopatka w winnej marynacie
Do brytfanki wkładamy za marynowane warzywa.