Sposób przygotowania:
Pieczona łopatka w winnej marynacie
Mięso dokładnie myjemy i przekładamy na ręcznik papierowy, osuszamy z wody. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w krążki. Pietruszkę i marchew myjemy i obieramy, kroimy w talarki. Do garnka wkładamy mięso i pokrojone warzywa, wlewamy wino i dodajemy resztę składników marynaty. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i dodajemy warzywa z marynaty, przekładamy do brytfanki i dodajemy 1 szkl marynaty.
Piekarnik rozgrzewamy i wstawiamy brytfankę z mięsem. Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i polewamy wytopionym płynem.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i dodajemy warzywa z marynaty, przekładamy do brytfanki i dodajemy 1 szkl marynaty.
Piekarnik rozgrzewamy i wstawiamy brytfankę z mięsem. Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i polewamy wytopionym płynem.