kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczony bakłażan z wędliną i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczonego bbakłażana z wędliną, marchewką i mieszanką, składającą się z pęczaku, bulguru i soczewicy zielonej. Polecam takiego pieczonego bakłażana na obiad.

Pieczony bakłażan z wędliną i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony bakłażan z wędliną i marchewką

 

  • 1 bakłażan
  • 1/2 woreczka ugotowanej mieszanki ( pęczak, bulgur, soczewica zielona )
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 80 g wędliny
  • 1 surowe jajko
  • 1 -2 łyżki oleju
  • garść tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • blaszka
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pieczony bakłażan z wędliną i marchewką
Bakłażana myjemy i wycieramy, kroimy wzdłuż na dwie połowy. Wyjmujemy miąższ i kroimy na drobno. Marchew myjemy i obieramy ścieramy na tarce jarzynowej. Wędlinę kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa, marchewkę, wędlinę i mieszankę. Smażymy przez kilka minut. Odstawiamy do ostudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i przyprawy, mieszamy.

Bakłażana nadziewamy przygotowaną masą i wkładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze

200 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy blaszkę i zdejmujemy folię, posypujemy starym serem i pieczemy przez 5 minut bez przykrycia.
Pieczony bakłażan z wędliną i marchewką,
Z umytego bakłażana wyjmujemy miąższ i kroimy.
Pieczony bakłażan z wędliną i marchewką,
Pokrojone miąższ z bakłażana przekładamy do miski
Pieczony bakłażan z wędliną i marchewką,
Na oleju przesmażamy pokrojone składniki.
Pieczony bakłażan z wędliną i marchewką,
Farsz wkładamy do bakłażana i układamy w blaszce.