Sposób przygotowania:
Pieczona łopatka
Mięso myjemy i osuszamy. Trzy ząbki czosnku kroimy w plasterki. Końcem noża robimy nacięcia w mięsie i wkładamy plasterki czosnku. Składniki marynaty mieszamy i polewamy mięso, nacieramy, łamiemy liście laurowe i obkładamy mięso. Odstawiamy do lodówki na ok 24 godz.
Mięso można kilka razy obrócić. Po wyjęciu z lodówki owijamy mięso nicią( można to pominąć zależy od kawałka mięsa) i układamy w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce, obkładamy plasterkami czosnku).
Pieczemy aż mięso będzie upieczone ok 100 minut w 190 stopniach.
Mięso można kilka razy obrócić. Po wyjęciu z lodówki owijamy mięso nicią( można to pominąć zależy od kawałka mięsa) i układamy w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce, obkładamy plasterkami czosnku).
Pieczemy aż mięso będzie upieczone ok 100 minut w 190 stopniach.