katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Pieczona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze smakuje z pieczywem można też ciepłe podać do obiadu.

Pieczona łopatka  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • łopatka wieprzowa ok 1 1/2 kg
  • liść laurowy 2 szt
  • czosnek 3-4 ząbki
  • marynata:
  • musztarda 4 łyżki
  • olej 4 łyżki
  • czosnek przeciśnięty przez praskę 3 ząbki
  • sól ok 1 1/2 lyżeczki
  • pieprz ok 1 1/2 lyżeczki
  • majeranek 1 łyżka z czubkiem

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Mięso myjemy i osuszamy. Trzy ząbki czosnku kroimy w plasterki. Końcem noża robimy nacięcia w mięsie i wkładamy plasterki czosnku. Składniki marynaty mieszamy i polewamy mięso, nacieramy, łamiemy liście laurowe i obkładamy mięso. Odstawiamy do lodówki na ok 24 godz.

Mięso można kilka razy obrócić. Po wyjęciu z lodówki owijamy mięso nicią( można to pominąć zależy od kawałka mięsa) i układamy w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce, obkładamy plasterkami czosnku).

Pieczemy aż mięso będzie upieczone ok 100 minut w 190 stopniach.
Pieczona lopatka
Pokrojone w plastry jest pyszne z pieczywem.
Pieczona lopatka
Łopatkę myjemy i osuszamy i robimy nacięcia końcem noża.
Pieczona lopatka
Czosnek kroimy na plastry i wciskamy go w nacięcia.
Pieczona lopatka
Pieczemy ok 100 minut w 180 stopniach. Na zdjęciu są też inne kawałki mięsa np szynka.
Pieczona lopatka
Smacznego:)