Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczona łopatka w marynacie paprykowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna domowa wędlinka. Jest soczysta i krucha. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Pieczona łopatka w marynacie paprykowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona łopatka w marynacie paprykowej

 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 6 łyżek oleju
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka w marynacie paprykowej
Olej mieszam z papryką mieloną, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso związuje dookoła nitką. Pod nitkę wkładam liście laurowe. Mięso wkładam do marynaty i dokładnie nacieram. Łopatkę wkładam do rękawa do pieczenia. Dodaję resztę marynaty. Rękaw związuję i układam na blaszce. Mięso piekę 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso wyjmuję z rękawa, zdejmuję nitkę i usuwam listki.
Pieczona łopatka w marynacie paprykowej
Olej mieszam z papryką mieloną, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso związuje dookoła nitką. Pod nitkę wkładam liście laurowe.
Pieczona łopatka w marynacie paprykowej
Mięso wkładam do marynaty i dokładnie nacieram. Łopatkę wkładam do rękawa do pieczenia. Dodaję resztę marynaty. Rękaw związuję i układam na blaszce. Mięso piekę 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

beza bezy papryka