Sposób przygotowania:
Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wyspMarynata:
Przyprawy należy dokładnie wymieszać z zimną wodą.
Skład marynaty: papryka czerwona, sól, kolendra, cebula, tymianek, papryka chili, cukier, pieprz cayenne, czosnek, kminek, oregano, pietruszka, pieprz czarny.
Marynowanie:
Łopatkę umyć i umieścić w misce z marynatą, tak aby była całkowicie nią pokryta.
Całość przykryć za pomocą folii spożywczej i odstawić do lodówki minimum na 12 h.
Pieczenie:
Mięso delikatnie osuszyć i przełożyć do rękawa do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku aż będzie miękkie (czas pieczenia zależy od rodzaju i wielkości mięsa) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu odczekać około minut i po tym czasie można kroić łopatkę.
(Dzięki temu nie wypłyną z niej soki i będzie krucha oraz soczyste.)
gusia1000