Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łopatka jest niezwykle krucha, soczysta i lekko rumiana... Doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno do kawałka świeżego pieczywa.

Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp

Składniki:

Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp

 

  • 700 g łopatki wieprzowej

Marynata:

  • 1/2 opakowania (25g) marynaty 1000 wysp
  • 1 łyżeczka soli (płaska; opcjonalnie)
  • 1/2 litra wody

Sposób przygotowania:

Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp

Marynata:

Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp
Ja do marynaty dodałam soli według własnego smaku.

Przyprawy należy dokładnie wymieszać z zimną wodą.

Skład marynaty: papryka czerwona, sól, kolendra, cebula, tymianek, papryka chili, cukier, pieprz cayenne, czosnek, kminek, oregano, pietruszka, pieprz czarny.

Marynowanie:

Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp
Mięso powinno być całkowicie pokryte marynatą.

Łopatkę umyć i umieścić w misce z marynatą, tak aby była całkowicie nią pokryta.

Całość przykryć za pomocą folii spożywczej i odstawić do lodówki minimum na 12 h.

Pieczenie:

Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp
Czas pieczenia zależy od rodzaju i wielkości mięsa.

Mięso delikatnie osuszyć i przełożyć do rękawa do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku aż będzie miękkie (czas pieczenia zależy od rodzaju i wielkości mięsa) w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu odczekać około minut i po tym czasie można kroić łopatkę.
(Dzięki temu nie wypłyną z niej soki i będzie krucha oraz soczyste.)