Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Paprykowa pieczona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Tak przygotowane mięso świetnie sprawdza się na zimno, jako domowa wędlina, ale także na ciepło, polane sosem na obiad.

Paprykowa pieczona łopatka

Składniki:

Paprykowa pieczona łopatka

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 ząbki czosnku

Marynata do mięsa:

Sposób przygotowania:

Paprykowa pieczona łopatka
1. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso ponacinać lekko nożem. W nacięcia wcisnąć pokrojone na pół ząbki czosnku.

2. Składniki marynaty wymieszać, wrzucić łopatkę, dokładnie natrzeć. Odłożyć do lodówki na minimum pół godziny, a najlepiej na noc.

3. Mięso piec w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Smacznego!