katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Pieczona noga z indyka w ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj na obiad pieczona noga z inydka, tak dla odmiany z ketchupem.

Pieczona noga z indyka w ketchupie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona noga z indyka w ketchupie

 

  • 2 pałki z indyka (ok.750g jedna),
  • 1/2 szklanki ketchupu,
  • 2 łyżki papryki słodkiej czerwonej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju.

 

Sposób przygotowania:

Pieczona noga z indyka w ketchupie
Mięso umyć i oczyścić. Przełożyć do miski, a następnie przyprawić. Całą nogę z indyka natrzeć papryką czerwoną, solą i pieprzem. Nasmarować dokładnie ketchupem. Miskę wraz z indykiem przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem nogę z indyka nasmarować olejem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. C. W czasie pieczenia mięso można przewracać. Gotowe mięso wyciągnąć z pieca, podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Pieczona noga z indyka w ketchupie
Mięso umyći oczyścić, włozyc do miski i przyprawiać.
Pieczona noga z indyka w ketchupie
Przyprawione pałki ułożyc w naczyniu żaroodpornym.
Pieczona noga z indyka w ketchupie
Piec w piekarniku w 180 st. C przez 1,5 godz
Pieczona noga z indyka w ketchupie
Soczysta noga z indyka, gotowa do zjedzenia.

Tagi:

indyk