Sposób przygotowania:
Muszle zapiekane z indykiem i warzywamiETAP 1:
Na początku przygotować warzywa: marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę i czosnek obrać i posiekać, z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę, kapustę pekińską pokroić w paseczki lub kostkę, cukinię pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Z powodzeniem można użyć drobniejszego makaronu w innym kształcie.
ETAP 2:
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.
ETAP 3:
Dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty.
ETAP 4:
Dodać cukinię i kapustę pekińską.
ETAP 5:
Kiedy kapusta „siądzie”, dodać obrane ze skórki pokrojone pomidory.
ETAP 6:
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i ziołami prowansalskimi, dusić 5-7 minut.
Formy do zapiekania wysmarować masłem.
ETAP 7:
Z masy mięsno warzywnej odebrać kilka łyżek, wymieszać z makaronem świderki, przełożyć do mniejszej foremki.
Pozostałą masę przełożyć do większej formy, powciskać w nią makaronowe muszle.
ETAP 8:
Foremki przykryć folią aluminiową lub przykrywką, piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopnie z termo obiegiem.
Mozzarellę osączyć z zalewy, rozdrobnić, goudę posiekać. Sery wymieszać i posypać nimi powierzchnię zapiekanek.
ETAP 9:
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni z termo obiegiem i zapiekać jeszcze kilka minut do rozpuszczenia sera.
Podawać na gorąco posypane zieleniną
Marika-
edytaha
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
biedroneczki