kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pieczona wątróbka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealnie sprawdza się na kolację czy śniadanie.

Pieczona wątróbka

Składniki:

Pieczona wątróbka

 

  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 1/2 szkl. mąki
  • sól, tłuszcz do smażenia
  • pomidor

Sposób przygotowania:

Pieczona wątróbka
Wątróbkę osuszamy papierowym ręcznikiem. Cienko kroimy na plastry. Delikatnie rozbijamy młotkiem do kotletów. Oprószamy mąką i smażymy nakłuwając widelcem . Smażenie nie powinno trwać zbyt długo bo wątróbka będzie sucha i twarda. Jeśli po nakłuciu widelcem nie będzie wypływał żaden płyn to znaczy że wątróbka jest już upieczona. Po upieczeniu posypujemy solą i podajemy z pomidorem i pieczywem.