kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Grillowana wieprzowina w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Oryginalna w smaku: lekko pikantna, lekko słodka. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli.

Grillowana wieprzowina w marynacie

Składniki:

Grillowana wieprzowina w marynacie

podstawowe

  • marynata:
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego

 

Sposób przygotowania:

Grillowana wieprzowina w marynacie
Składniki marynaty: musztardę, majonez, sos sojowy oraz słodko-kwaśny dokładnie łączymy. 
Mięso obtaczamy z obu stron w marynacie. Układamy w salaterce i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy w lodówce na noc. Mięso grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. 

Można je również panierować i smażyć jak tradycyjne schabowe (należy jednak wcześniej zetrzeć z mięsa nadmiar marynaty aby panierka dobrze się trzymała).