Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczone ćwiartki z pieczarkami i kukurydzą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pyszny obiad, wszystko upieczone w jednym naczyniu. Polecam na sycący obiad. Na pewno Wam posmakuje. Smacznego.

Pieczone ćwiartki z pieczarkami i kukurydzą

Składniki:

Pieczone ćwiartki z pieczarkami i kukurydzą

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • pół puszki kukurydzy
  • 8 łyżek ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pieczone ćwiartki z pieczarkami i kukurydzą
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z ketchupem i smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.

2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa.

3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.

4. Gotowe danie podajemy.