Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Flaczki z żołądków drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla polepszenia smaku zupy można wykorzystać do przygotowania wywaru wędzone nóżki wieprzowe albo żeberka.

Flaczki z żołądków drobiowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaczki z żołądków drobiowych

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z żołądków drobiowych
Żołądki umyć, osączyć i ostrym nożem pokroić w paseczki. MOżna to zrobić dopiero po ugotowaniu męsa, ale na surowo jest to wygodniejsze. W dużym garnku ułożyć na dnie łodygi selera naciowego, kawałek pora oraz gałązkę lubczyku.

Dołożyć pokrojone żołądki i całość zalać wrzątkiem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień, nakryć i gotować do czasu, aż mięso zmięknie.

Do żołądków dodać przyprawę warzywną, grubo utarte albo dowolnie pokrojone marchewki i seler.

Gotować do miękkości dodając majeranek, paprykę wędzoną, czosnek, pieprz ziołowy oraz pieprz czarny.

Kiedy wszystkie składniki są miękkie doprawić zupę do smaku, wyjąć seler naciowy, por i lubczyk.

Zupę zagęścić dodając zawiesinę z mąki i wody - dokładnie wymieszać i zagotować stale mieszając.

Doprawić do smaku czosnkiem oraz imbirem. Zupa powinna być dość pikantna.
Flaczki z żołądków drobiowych
Żołądki pokroić ostrym nożem w paseczki.
Flaczki z żołądków drobiowych
Zalać wodą, dodać zieleninę i aromatyczne przyprawy.
Flaczki z żołądków drobiowych
Kiedy mięso dobrze zmięknie dodać rozdrobnione warzywa,
Flaczki z żołądków drobiowych
Tuż przed końcem gotowania zupę zagęścić i doprawić.

Tagi:

zupa