Sposób przygotowania:
Flaczki z żołądków drobiowych
Żołądki umyć, osączyć i ostrym nożem pokroić w paseczki. MOżna to zrobić dopiero po ugotowaniu męsa, ale na surowo jest to wygodniejsze. W dużym garnku ułożyć na dnie łodygi selera naciowego, kawałek pora oraz gałązkę lubczyku.
Dołożyć pokrojone żołądki i całość zalać wrzątkiem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień, nakryć i gotować do czasu, aż mięso zmięknie.
Do żołądków dodać przyprawę warzywną, grubo utarte albo dowolnie pokrojone marchewki i seler.
Gotować do miękkości dodając majeranek, paprykę wędzoną, czosnek, pieprz ziołowy oraz pieprz czarny.
Kiedy wszystkie składniki są miękkie doprawić zupę do smaku, wyjąć seler naciowy, por i lubczyk.
Zupę zagęścić dodając zawiesinę z mąki i wody - dokładnie wymieszać i zagotować stale mieszając.
Doprawić do smaku czosnkiem oraz imbirem. Zupa powinna być dość pikantna.
Dołożyć pokrojone żołądki i całość zalać wrzątkiem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień, nakryć i gotować do czasu, aż mięso zmięknie.
Do żołądków dodać przyprawę warzywną, grubo utarte albo dowolnie pokrojone marchewki i seler.
Gotować do miękkości dodając majeranek, paprykę wędzoną, czosnek, pieprz ziołowy oraz pieprz czarny.
Kiedy wszystkie składniki są miękkie doprawić zupę do smaku, wyjąć seler naciowy, por i lubczyk.
Zupę zagęścić dodając zawiesinę z mąki i wody - dokładnie wymieszać i zagotować stale mieszając.
Doprawić do smaku czosnkiem oraz imbirem. Zupa powinna być dość pikantna.