Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kotleciki wołowe z dynią i curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, lekko pikantne kotleciki wołowe z dodatkiem curry oraz kawałków upieczonej dyni. Polecam na obiad z dodatkiem ulubionego sosu oraz sałatki.

Kotleciki wołowe z dynią i curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki wołowe z dynią i curry

 

  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę pieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2 garście posiekanego szczypiorku
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 2 płaskie łyżki curry ( średnia )
  • 2 płaskie łyżki pasty imbirowej ( lub łyżka startego, świeżego imbiru)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • sól

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki wołowe z dynią i curry
Kumin rozdrobić w moździerzu.

Mięso przełożyć do miski, dodać jajka, szczypiorek, cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku, curry, pastę imbirową, oregano, kumin, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem zagnieść by powstała jednolita masa mięsna.

Upieczone kawałki dyni pokroić w małą kosteczkę. Dodać do masy mięsnej, jeszcze raz wszystko razem wymieszać.

Z masy mięsnej formować male, okrągłe kotleciki kotleciki.

Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej kłaść kulki mięsne, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.
Kotleciki wołowe z dynią i curry
Cześć upieczonych kawałków dyni pokroiłam w drobniutka kostkę
Kotleciki wołowe z dynią i curry
Dynie dodalam do polaczonego z pozostałymi składnikami mięsem
Kotleciki wołowe z dynią i curry
Z masy mięsnej uformowałam male kotleciki
Kotleciki wołowe z dynią i curry
kotleciki usmażyłam na oleju z obu stron