Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

Smaczny i zdrowy posiłek wcale nie musi być skomplikowany! Przekonaj się, że wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów aby stworzyć coś wyjątkowego do zjedzenia.

Składniki:

Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie
Dokładnie umyte buraki skrop delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, natrzyj roztartym czosnkiem, dodaj gałązkę tymianku i pojedynczo zawiń w folię aluminiową.

Buraki piecz w temperaturze 180°C ok. 30 minut (aż staną się miękkie). Upieczone buraki wystudź, zdejmij z nich folię i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Ponacinaj wierzchnią część buraków i wypełnij suszonymi morelami. Ponownie skrop wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zapiekaj jeszcze przez ok. 15 minut.