Sposób przygotowania:
Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie
Dokładnie umyte buraki skrop delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, natrzyj roztartym czosnkiem, dodaj gałązkę tymianku i pojedynczo zawiń w folię aluminiową.
Buraki piecz w temperaturze 180°C ok. 30 minut (aż staną się miękkie). Upieczone buraki wystudź, zdejmij z nich folię i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Ponacinaj wierzchnią część buraków i wypełnij suszonymi morelami. Ponownie skrop wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zapiekaj jeszcze przez ok. 15 minut.
Buraki piecz w temperaturze 180°C ok. 30 minut (aż staną się miękkie). Upieczone buraki wystudź, zdejmij z nich folię i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Ponacinaj wierzchnią część buraków i wypełnij suszonymi morelami. Ponownie skrop wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku, zapiekaj jeszcze przez ok. 15 minut.