WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone gruszki z lodami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny deser dla wielbicieli gruszek. Podawany na zimno, z pieczonych owoców z lodami i bitą ąmietaną.

Pieczone gruszki z lodami i bitą śmietaną

Składniki:

Pieczone gruszki z lodami i bitą śmietaną

 

  • ok 12 gruszek
  • 0,5 l kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 l lodów
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Pieczone gruszki z lodami i bitą śmietaną

Pieczenie

Pieczone gruszki z lodami i bitą śmietaną
Gruszki pieczemy w piekarniku w niskiej temperaturze.

Gruszki wybieramy z ładną skórką i zdrowe. Dokładnie je myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika. W 120 stopniach pieczemy na tyle, aby lekko zmiękły.

Studzenie

Pieczone gruszki z lodami i bitą śmietaną
Najlepiej smakują gruszki słodkich, twardych odmian.

Gruszki wyjmujemy z piekarnika i najpierw studzimy do temp. pokojowej, potem możemy dodatkowo schłodzić w lodówce.

Śmietana

Pieczone gruszki z lodami i bitą śmietaną
Do ubijanej śmietany stopniowo dodajemy cukier.

Chłodną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Gruszki układamy na talerzu. Do każdej połówki nakładamy bitej śmietany, dodajemy po gałce lodów i wszystko posypujemy startą gorzką czekoladą.