WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik na zimno straciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i łatwy do zrobienia serniczek na zimno z czekoladą, na czekoladowych ciastkach, z przezroczystą galaretką.

Sernik na zimno straciatella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno straciatella

 

  • 150ml śmietany 30%
  • 1 śmietan - fix
  • 100g serka waniliowego
  • 20g mlecznej czekolady
  • 20g gorzkiej czekolady
  • 1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo - truskawkowym
  • kilka ciastek kakaowych (mogą być herbatniki lub inne kruche)
  • 2-3 kostki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno straciatella

ETAP 1:

Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody. Zimną śmietanę ubić na sztywno ze śmietan - fixem. Dodać serek waniliowy i wymieszać. Wlać cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, zostawiając ok. 1/4 szklanki galaretki. Wymieszać.

Czekoladę mleczną i gorzką pokroić na wiórki i wmieszać do masy.

Małą foremkę ok. 12x18cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć ciastka. Wylać masę i schłodzić. Gdy masa stężeje wylać na wierzch resztę galaretki. Schłodzić.

Gdy galaretka stężeje można udekorować czekoladą roztopioną w mikrofali lub kąpieli wodnej. Schłodzić kilka godzin w lodówce i pokroić na kawałki.

Sernik na zimno straciatella
Schłodzony sernik straciatella udekorowany czekoladą
Sernik na zimno straciatella
Masa śmietanowa z galaretką wylana na ciastka
Sernik na zimno straciatella
Starta czekolada dodana do masy śmietanowej
Sernik na zimno straciatella
Śmietana ubita na sztywno ze śmietan - fixem