Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Pieczone jabłka Joanny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny i nie wymagający wiele pracy deser. Znakomity smak, idealny na przyjęcia. Wygląda rewelacyjnie i ma niesamowity aromat.

Pieczone jabłka Joanny

Składniki:

Pieczone jabłka Joanny

 

  • 5 dużych jabłek
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 4 łyżki konfitury z róży

 

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka Joanny
Jabłka obrać, usunąć gniazda i umyć. Przekroić na pół i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach aż do zarumienienia i miękkości. Ostudzić. W tym czasie ubić pianę z białek i dodać do niej wanilię i cukier. Jabłka przełożyć do miseczki, polać uzyskaną bitą śmietaną i konfiturą do smaku. Jeść same lub jako dodatek do ciasta czy lodów.