jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Pieczone jabłka z farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser nie tylko dla dzieci.

Pieczone jabłka z farszem

Składniki:

Pieczone jabłka z farszem

 

  • 500 g jabłek
  • 60 g rodzynek
  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z farszem
Rodzynki namoczyć przez około 15 min w ciepłej wodzie, odcedzić. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, wymieszać z kaszą manną,namoczonymi rodzynkami, cukrem, żółtkiem i rozpuszczonym masłem. Dobrze wymieszać. Odciąć górną cześć jabłek i delikatnie usunąć gniazdka nasienne. Jabłka napełnić masą twarogową,przykryć odciętą górną częścią. Piec przez około 15-20 minut. Jabłka podawać posypane cukrem pudrem.