Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Pieczone papaje wypełnione lodami oraz liczi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, egzotyczny deserek w postaci pieczonych papai wypełnionych lodami, pure z liczi oraz pestkami granatu. Idealne, gdy papaje są jeszcze cieple. Polecam :)

Pieczone papaje wypełnione lodami oraz liczi  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone papaje wypełnione lodami oraz liczi

 

  • 2 papaje
  • 1 puszka owoców liczi (230 g)
  • lody waniliowe
  • 1 mały granat
  • 4 łyżeczki syropu figowego
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pieczone papaje wypełnione lodami oraz liczi
Granat przekroić, wyciągnąć owoce - pestki.

Papaje przekroić na pól, wydrążyć pestki, oczyścić. Skropić sokiem z cytryny oraz syropem figowym, ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i zapiec w 190 C przez około 20 minut.

Liczi odsączyć z zalewy, zmiksować blenderem.

Upieczone papaje wyciągnąć z piekarnika.

Do każdej papai nałożyć do środka po gałce loda, polać pure z liczi oraz posypać owocami granatu.

Smacznego :)
PIeczone papaje wypełnione lodami oraz liczi
Wydrążone i oczyszczone papaje skropić sokiem i syropem
PIeczone papaje wypełnione lodami oraz liczi
Liczi z puszki odcedzić i zmiksować blenderem
PIeczone papaje wypełnione lodami oraz liczi
Do upieczonych papai nalozyc po gałce lodów
PIeczone papaje wypełnione lodami oraz liczi
Polac pure z liczi oraz posypac pestkami granatu

Tagi:

owoce deser