Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Placuszki bananowe na kaszce mleczno-ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki bananowe są niezwykle delikatne, bardzo puszyste i miękkie. Można je podać z cukrem pudrem, twarożkiem albo ulubionym jogurtem dziecka.

Placuszki bananowe na kaszce mleczno-ryżowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki bananowe na kaszce mleczno-ryżowej

 

  • jajka 2 średnie
  • dojrzały banan 1 średni
  • kaszka mleczno-ryżowa 50g
  • masło klarowane
  • świeże maliny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placuszki bananowe na kaszce mleczno-ryżowej
Przejrzałego słodkiego banana zetrzeć na średnich oczkach tarki. Wbić do miseczki całe jajka.

Wymieszać dosypując błyskawiczną kaszkę mleczno-ryżową do uzyskania gęstej puszystej masy.

Na średniej patelni rozpuścić klarowane masło, lekko rozgrzać i łyżką wykładać niewielkie porcje ciasta, a na każdym placuszku ułożyć świeże maliny. Patelnię nakryć dopasowaną pokrywką i przez kilka minut smażyć na niewielkim płomieniu. Kiedy spód placków zetnie się i zrumieni, ostrożnie odwrócić łopatką na drugą stronę i dosmażyć bez pokrywki.



Podawać zaraz po usmażeniu.
Placuszki bananowe na kaszce mleczno-ryżowej
Dojrzałego słodkiego banana zetrzeć na tarce.
Placuszki bananowe na kaszce mleczno-ryżowej
Do miseczki z tartym bananem wbić cale jajka.
Placuszki bananowe na kaszce mleczno-ryżowej
Do masy bananowej wsypać kaszkę mleczno-ryżową.
Placuszki bananowe na kaszce mleczno-ryżowej
Placuszki smażyć na klarowanym maśle, pod pokrywką.