Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Placuszki waniliowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Podawać na ciepło. Jako dodatek można podać jogurt waniliowy lub bananowy, lekki bananowy dżem niskosłodzony albo serek waniliowy.

Placuszki waniliowo-bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki waniliowo-bananowe

 

  • jajka 2 duże
  • dojrzały banan 1 duży
  • gęsty jogurt waniliowy 250 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 łyżka
  • szczypta soli
  • mąka kukurydziana 2-3 łyżki
  • mąka graham 2-3łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki waniliowo-bananowe
Wybrać najbardziej dojrzałego słodkiego i aromatycznego banana.

Po obraniu zetrzeć na tarce o największych oczkach albo pokroić kratką do gotowanych warzyw.

Dodać całe jajka i cukier waniliowy, wymieszać i dolać jogurt waniliowy.

Dosypać mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz mąkę graham - wymieszać na jednolitą masę. Pozostawić na 10 minut do spęcznienia.

Na lekko natłuszczonej patelni smażyć niewielkie rumiane placuszki.
Placuszki waniliowo-bananowe
Dojrzałego dużego i słodkiego banana rozdrobnić.
Placuszki waniliowo-bananowe
Rozdrobnionego banana połączyć z cukrem i jajkami.
Placuszki waniliowo-bananowe
Dolać jogurt i dodać trochę cukru pudru.
Placuszki waniliowo-bananowe
Połączyć z mąką pełnoziarnistą i kukurydzianą.

Tagi:

placki owoce