Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki drożdżowe ze szpinakiem i seramiCiasto:
Do miski wsypać obie mąki. Dodać sól, cukier, drożdże i tymianek, wymieszać.
Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać na jednolite ciasto.
Następnie wyrabiać ciasto około 4 minut, powinno być elastyczne o odchodzić od dłoni.
Przełożyć do miski, zabezpieczyć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Farsz:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć około 2 minuty i dodać nie rozmrożony szpinak. Dusić do rozmrożenia.
Następnie całość dusić około 5-7 minut do odparowania płynów.
Doprawić solą, pieprzem i sosem.
Wymieszać, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
ETAP 3:
Następnie mozzarellę pokroić w małą kostkę i razem z serkiem wiejskim dodać do szpinaku,wymieszać.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić.
Rozwałkować na cienki placek i szklanką lub foremką w kształcie serduszka wycinać kształty.
ETAP 5:
Na połowę serduszek nałożyć farsz. Nakryć pozostałymi i zlepić dobrze na brzegach.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15-20 minut.
Piec w 180 st około 20 minut.
CORAL