Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki ruskie
Z podanych składników dokładnie zagniatam ciasto co jakiś czas podlewając wodą. Zagniecione ciasto, formuję w kulę , owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 30 min.
Międzyczasie robię farsz. Ziemniaki myję, obieram a następnie kroję w grubą kostkę. Ziemniaki zagotowuję aż będą miękkie w osolonej wodzie.
Kiedy ziemniaki ugotuję, odcedzam i za pomocą praski albo widelca rozgniatam je, tworząc gładką masę. Odstawiam do przestygnięcia. Boczek kroję w drobną kostkę. Cebulę obieram i również kroję w drobą kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę i boczek na rumiano. Kiedy masa ziemniaczana będzie zimna dodaję twaróg oraz podsmażoną cebulę z boczkiem. Dodaję przyprawy. Całość dokładnie ze sobą łączę. Ciasto rozwałkowuję na ok 5 mm.
Za pomocą szklanki albo foremki wycinam koła o średnicy ok 5 cm. Na każdy placek nakładam farsz ok 1 łyżeczki. Orzykrywam drugim plackiem. Zagniatam końce tak by podczas smażenia farsz nie wyciekł. Do garnka o grubym dnie wlewam olej.
Rozgrzewam olej tak by był bardzo gorący. Pierogi wkładam do oleju, smażę ok 4 min z obu ston. Za pomocą ręcznika ppaierowego odsączam pierogi z nadmiaru oleju.
Międzyczasie robię farsz. Ziemniaki myję, obieram a następnie kroję w grubą kostkę. Ziemniaki zagotowuję aż będą miękkie w osolonej wodzie.
Kiedy ziemniaki ugotuję, odcedzam i za pomocą praski albo widelca rozgniatam je, tworząc gładką masę. Odstawiam do przestygnięcia. Boczek kroję w drobną kostkę. Cebulę obieram i również kroję w drobą kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę i boczek na rumiano. Kiedy masa ziemniaczana będzie zimna dodaję twaróg oraz podsmażoną cebulę z boczkiem. Dodaję przyprawy. Całość dokładnie ze sobą łączę. Ciasto rozwałkowuję na ok 5 mm.
Za pomocą szklanki albo foremki wycinam koła o średnicy ok 5 cm. Na każdy placek nakładam farsz ok 1 łyżeczki. Orzykrywam drugim plackiem. Zagniatam końce tak by podczas smażenia farsz nie wyciekł. Do garnka o grubym dnie wlewam olej.
Rozgrzewam olej tak by był bardzo gorący. Pierogi wkładam do oleju, smażę ok 4 min z obu ston. Za pomocą ręcznika ppaierowego odsączam pierogi z nadmiaru oleju.