Sposób przygotowania:
Jaglany tort omletowy z serkiem i dżememETAP 1:
Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem.
Jedną szklankę mleka zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną.
Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Przestudzić.
Wlać pozostałe mleko, dodać cukier waniliowy, olej kokosowy i same żółtka.
Wszystko zmiksować blenderem, aż masa stanie się jednolita.
ETAP 2:
Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w chłodną masę.
ETAP 3:
Na patelni (∅ 20 cm) rozpuścić odrobinę oleju kokosowego i wlać 1/4 masy. Smażyć na małym ogniu przez około 5 min.
Podważając delikatnie łopatką brzegi, zsunąć omlet na talerz, po czym odwrócić na drugą stronę.
Smażyć drugą stronę jeszcze parę minut, aż omlet się zarumieni. W ten sposób smażymy cztery omlety.
ETAP 4:
Serek śmietankowy wyjąć z opakowania i rozmieszać. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji, a resztę podzielić na pół.
Do jednej części dodać ok 2 łyżek dżemu z dzikiej róży, a do drugiej dżem z czarnego bzu. Ilość zależy od tego jak słodki chcemy mieć serek.
Przekładać omlety naprzemiennie smarując kremy. Wierzch udekorować białym serkiem i dżemami, które włożyłam do rękawa cukierniczego.
Po usmażeniu i złożeniu omletów w tort robią się chłodne, dlatego można wykrojone porcje włożyć na chwilę do mikrofalówki. Smacznego :)