Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki z pieczarkami
Do letniego mleka dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać aby składniki się rozpuściły i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać jajka, olej oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. W międzyczasie pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz wystudzić. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość podsypać je mąką i rozwałkować. Z ciasta wykrawać koła, u mnie o średnicy 10 cm.
Na każde koło nakładać trochę farszu i zlepiać pierożki. Brzegi ciasta dobrze zlepić za pomocą widelca. Gotowe pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut funkcja termoobieg, aż się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków.
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać jajka, olej oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. W międzyczasie pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz wystudzić. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość podsypać je mąką i rozwałkować. Z ciasta wykrawać koła, u mnie o średnicy 10 cm.
Na każde koło nakładać trochę farszu i zlepiać pierożki. Brzegi ciasta dobrze zlepić za pomocą widelca. Gotowe pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut funkcja termoobieg, aż się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków.
niezły kąsek