migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1173]

Pieczone pierożki z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pierożki drożdżowe lepimy tak samo jak zwykłe pierogi. Trzeba tylko dobrze zlepić brzegi bo w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć, najlepiej brzegi ciasta docisnąć widelcem. Pierożki smakują idealnie z czerwonym barszczykiem lub same.

Pieczone pierożki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pierożki z pieczarkami

ciasto

farsz

  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • oregano
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z pieczarkami
Do letniego mleka dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać aby składniki się rozpuściły i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować.

Do miski wsypać mąkę i sól, dodać jajka, olej oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. W międzyczasie pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz wystudzić. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość podsypać je mąką i rozwałkować. Z ciasta wykrawać koła, u mnie o średnicy 10 cm.

Na każde koło nakładać trochę farszu i zlepiać pierożki. Brzegi ciasta dobrze zlepić za pomocą widelca. Gotowe pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut funkcja termoobieg, aż się zarumienią. Z podanych składników wyszło mi ok 30 pierożków. 
Pieczone pierożki z pieczarkami
Do letniego mleka dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać aby składniki się rozpuściły i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować.
Pieczone pierożki z pieczarkami
Do miski wsypać mąkę i sól, dodać jajka, olej oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Pieczone pierożki z pieczarkami
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Do smaku doprawić solą, pieprzem i oregano. Gotowy farsz wystudzić.
Pieczone pierożki z pieczarkami
Gotowe pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.