Młoda_Mama

Młoda_Mama

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pieczone udka z ziemniaczkami i mizerią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnio na obiad zrobiłam coś nowego, coś czym mąż był zachwycony i zajadał ze smakiem. Danie jest ciekawym i prostym przepisem, ale również tanim. Polecam!

Pieczone udka z ziemniaczkami i mizerią

Składniki:

Pieczone udka z ziemniaczkami i mizerią

 

  • 4-8 udek,
  • 4 marchewki,
  • 6 łyżek masła,
  • 100ml wody źródlanej lub przegotowanej,
  • 500ml bulionu drobiowego,
  • śmietana,
  • sól, pieprz, chili wg uznania.

 

Sposób przygotowania:

Pieczone udka z ziemniaczkami i mizerią
Udka oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Podlać wodą i dodać 4 łyżki masła. Piec ok. 40 minut w 150-160'C. W między czasie obrać 3 marchewki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuścić pozostałe 2 łyżki masła i podsmażyć na niej marchewkę, po czym podlać bulionem i dusić ok. 15 minut. Gdy marchew będzie miękka wlewamy do niej śmietanę, aby zagęścić. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Czwartą marchew obieramy i kroimy drobno w kostkę. Powstałym sosem zalewamy udka i posypujemy pokrojoną marchewką. Pieczemy na złoty kolor. Udka można podać z ugotowanymi młodymi ziemniakami oprószonymi koperkiem i mizerią z sałaty. SMACZNEGO!

Tagi:

ziemniaki