Sposób przygotowania:
Pieczone udka z ziemniaczkami i mizerią
Udka oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Podlać wodą i dodać 4 łyżki masła. Piec ok. 40 minut w 150-160'C. W między czasie obrać 3 marchewki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuścić pozostałe 2 łyżki masła i podsmażyć na niej marchewkę, po czym podlać bulionem i dusić ok. 15 minut. Gdy marchew będzie miękka wlewamy do niej śmietanę, aby zagęścić. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Czwartą marchew obieramy i kroimy drobno w kostkę. Powstałym sosem zalewamy udka i posypujemy pokrojoną marchewką. Pieczemy na złoty kolor. Udka można podać z ugotowanymi młodymi ziemniakami oprószonymi koperkiem i mizerią z sałaty. SMACZNEGO!