Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone ziemniaczki z peperoni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Doskonały dodatek do mięska. Ugotowane ziemniaki wymieszane z posiekaną papryczką peperoni, czosnkiem i przyprawami, a następnie upieczone.

Pieczone ziemniaczki z peperoni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaczki z peperoni

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 papryczki peperoni
  • 1 łyżka przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaczki z peperoni
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzić. Do oleju dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynatę wlać do ugotowanych ziemniaków. Delikatnie wymieszać, żeby marynata pokryła wszystkie ziemniaki. Ziemniaki rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Zapiekać je w 250 stopniach przez ok. 30 minut. Podczas pieczenia ziemniaki kilka razy delikatnie wymieszać.
Pieczone ziemniaczki z peperoni
Obrane umyte pokrojone i ugotowane ziemniaki.
Pieczone ziemniaczki z peperoni
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pieczone ziemniaczki z peperoni
Olej dokładnie wymieszany z czosnkiem papryczką i przyprawami.
Pieczone ziemniaczki z peperoni
Pokryte marynatą ziemniaki rozłożone w naczyniu do zapiekania.