Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaczki z czosnkiem wg Elfi
Spore ziemniaki dokładnie szoruję pod wodą. Gotowego ziemniaka osuszam i nacinam nożem ( nie przecinamy ziemniaka, zatrzymujemy się przed końcem) Ja umieszczam ziemniaka między dwoma deskami i docinam nożem do deski. Odcinam też z jednej stronę płaski kawałeczek aby ziemniak płasko stał i się nie gibał. Czosnek obieram i kroję w cienkie plasterki. Plasterki umieszam losowo w nacięciach ziemniaka. Masło roztapiam i smaruję nią każdego ziemniaka. Posypuję solą, pieprzem, ziołami i papryką. Piekę około 45-50 minut w temp 180C. W tym czasie robię sos: mieszam jogurt, majonez i śmietanę oraz doprawiam do smaku. Czosnek obieram i wyciskam do sosu. Całość wkładam do lodówki na czas pieczenia ziemniaków.
edytaha