Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1246]

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W swoich notatkach kulinarnych znalazłam sprawdzony już niejednokrotnie przepis na Pieguska, który u mnie zazwyczaj znika solo, bez żadnych dodatków lub jako baza to przeróżnych ciast i tortów.

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Składniki:

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Biszkopt ze zdjęcia był pieczony w tortownicy 20 cm:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklaka = 250 ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki suchego maku

Sposób przygotowania:

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Masa:

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju
Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca się.

Żółtka z cukrem zmiksować do białości i dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak. Wszystko razem dokładnie połączyć i na końcu wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju
Ciasto nalezy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec około 40 minut w 180 stopniach do tzw. "suchego patyczka".
Ostudzić.