kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Domowe pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączki najbardziej kojarzą się z karnawałem i wtedy też najlepiej smakują. Takie upieczone w domu smakują najlepiej, do tego zapach jaki unosi sie podczas pieczenia dodatkowo zaostrza apetyt.

Domowe pączki

Składniki:

Domowe pączki

 

  • 12 jajek (żółtka)
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 1 masło roślinne 250 g
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg mąki do ciast drożdżowych
  • 1/2 kg marmolady
  • szczypta soli
  • 1 kg smalcu
  • 2 łyżki octu lub spirytusu

Sposób przygotowania:

Domowe pączki

ETAP 1:

Domowe pączki
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić.

Masło roztopić w rondelku,ale nie zagotować bo będzie niesmaczne. Odstawić do przestudzenia.

ETAP 2:

Domowe pączki
Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na puch.

Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem i cukrem waniliowym. Ucieramy aż będą pulchne i białe.

ETAP 3:

Domowe pączki
Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdży i resztę składników

Mleko podgrzewamy, wlewamy do kubeczka ok.1/2 szkl dodajemy drożdże i odrobinę cukru i mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, masło, resztę mleka.

ETAP 4:

Domowe pączki
Z wyrośnietego ciasta formujemy pączki i odkładamy do ponownego wyrośniecia

Najpierw mieszamy wszystko łyżką a następnie przystępujemy do zagniatania ciasta. Ugniatamy tak długo aż ciasto odejdzie od miski i od reki. Czas gniecenia zależy od tego ile siły mamy w rekach ja mam mało wiec zajmuje mi to ok 40-50 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość możemy formować pączki. Po kawałku odrywamy ciasto formujemy kulkę rozpłaszczamy dajemy kawałek marmolady zlepiamy i odkładamy na tace oprószoną mąką.
Odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Domowe pączki
Do smażących pączków warto dodać surowego ziemniaka wtedy tak sie nie palą

Rozpuszczamy smalec dodając ocet by pączki nie chłonęły tłuszczu. Wkładamy pączki i smażymy najpierw jedną stronę jak zbrązowieje przekładamy patyczkiem na druga powstaje wtedy obwódka. Dodatkowo do tłuszczu warto włożyć kawałek surowego ziemniaka wtedy pączki nie palą się. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem.


Tagi:

okazje pączki