Sposób przygotowania:
Domowe pączkiETAP 1:
Masło roztopić w rondelku,ale nie zagotować bo będzie niesmaczne. Odstawić do przestudzenia.
ETAP 2:
Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem i cukrem waniliowym. Ucieramy aż będą pulchne i białe.
ETAP 3:
Mleko podgrzewamy, wlewamy do kubeczka ok.1/2 szkl dodajemy drożdże i odrobinę cukru i mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, masło, resztę mleka.
ETAP 4:
Najpierw mieszamy wszystko łyżką a następnie przystępujemy do zagniatania ciasta. Ugniatamy tak długo aż ciasto odejdzie od miski i od reki. Czas gniecenia zależy od tego ile siły mamy w rekach ja mam mało wiec zajmuje mi to ok 40-50 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość możemy formować pączki. Po kawałku odrywamy ciasto formujemy kulkę rozpłaszczamy dajemy kawałek marmolady zlepiamy i odkładamy na tace oprószoną mąką.
Odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Rozpuszczamy smalec dodając ocet by pączki nie chłonęły tłuszczu. Wkładamy pączki i smażymy najpierw jedną stronę jak zbrązowieje przekładamy patyczkiem na druga powstaje wtedy obwódka. Dodatkowo do tłuszczu warto włożyć kawałek surowego ziemniaka wtedy pączki nie palą się. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem.