Sposób przygotowania:
Ptysie z kremem truskawkowymPrzygotowanie ciasta:
Do rondelka dodajemy margarynę i wodę. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i mieszając rózgą zaparzamy ciasto trzymając na ogniu. Gdy ciasto odchodzi od naczynia a mąką jest dobrze rozmieszana ściągamy z ognia. Studzimy.
Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i bardzo dokładnie mieszamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formowanie ptysi:
Do szprycy przekładamy gotowe ciasto. Wyciskamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast w odstępach formując ptysie.
Pieczenie ptysi:
Przygotowane ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 210-220 stopni. Pieczemy około 25 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół.
Etap końcowy:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w zimnym miejscu do lekkiego stężenia.
Serek mascarpone mieszamy z serkiem homogenizowanym. Mieszając wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową.
Przygotowany kremem przekładamy do szprycy.
Tężejącym kremem przekładamy ptysie. Przełożone posypujemy cukrem pudrem.
SylaUla
Agnieszka Rec