Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ptysie z kremem truskawkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ptysie przełożone kremem truskawkowym są pyszne. Posypane cukrem pudrem pięknie wyglądają. Polecam do filiżanki kawy.

Ptysie z kremem truskawkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ptysie z kremem truskawkowym

na ciasto:

na krem:

  • 50 dag serka homogenizowanego o smaku truskawkowym
  • 1 op. serka mascarpone
  • 2 galaretki truskawkowe

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ptysie z kremem truskawkowym

Przygotowanie ciasta:

Ptysie z kremem truskawkowym
Do wystudzonej masy wbijamy jajka i dokładnie mieszamy

Do rondelka dodajemy margarynę i wodę. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i mieszając rózgą zaparzamy ciasto trzymając na ogniu. Gdy ciasto odchodzi od naczynia a mąką jest dobrze rozmieszana ściągamy z ognia. Studzimy.
Do wystudzonego ciasta wbijamy jajka i bardzo dokładnie mieszamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formowanie ptysi:

Ptysie z kremem truskawkowym
Za pomocą szprycy formujemy ptysie wyciskając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Do szprycy przekładamy gotowe ciasto. Wyciskamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast w odstępach formując ptysie.

Pieczenie ptysi:

Ptysie z kremem truskawkowym
Po upieczeniu i wystygnięciu przekrawamy ptysie na pół

Przygotowane ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 210-220 stopni. Pieczemy około 25 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół.

Etap końcowy:

Ptysie z kremem truskawkowym
Za pomocą szprycy wypełnionej tężejącym kremem truskawkowym nadziewany ptysie

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy w zimnym miejscu do lekkiego stężenia.
Serek mascarpone mieszamy z serkiem homogenizowanym. Mieszając wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową.
Przygotowany kremem przekładamy do szprycy.
Tężejącym kremem przekładamy ptysie. Przełożone posypujemy cukrem pudrem.